De jaren 80. Doemdenkers & positivo’s in Het Noordbrabants Museum

Doen, Kijken, Nieuws0

In Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch is vanaf deze week tot en met 15 oktober 2017 de cultuurhistorische tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s te zien. Niet eerder was er in Nederland een grote tentoonstelling te zien over dit bewogen decennium, dat breed onder de loep wordt genomen. Met thema’s die uiteenlopen van politiek en innovaties tot muziek en sport is deze tentoonstelling een feest der herkenning voor iedereen die deze roerige tijden heeft meegemaakt. Bij een aantal objecten wordt een vergelijking gemaakt tussen toen en nu (bijvoorbeeld de mobiele telefoon) waardoor de tentoonstelling ook aantrekkelijk is voor de huidige generatie.

Feest der herkenning
Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Fame en van de Discman tot de Game Boy: bezoekers kunnen het allemaal herbeleven in de tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s. Het is een nieuwe cultuurhistorische expositie voor jong en oud in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle tentoonstellingen De Gruyter, Knus – gewoon de jaren 50, Wauw – de jaren zeventig en Gezin XXL. Aan de hand van voor elke Nederlander herkenbare hoogte- en dieptepunten herbeleeft de bezoeker alle jaren uit dit decennium.

Bewogen jaren
De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden taalvernieuwers Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Objecten, foto’s en audio- en videofragmenten rondom de thema’s politiek en maatschappij, innovatie, sport, milieu en gezondheid, mode en muziek, film en tv brengen de jaren tachtig opnieuw tot leven.

Pronkstukken
Pronkstukken in de tentoonstelling zijn onder andere de schaatsen en olympische gouden medailles van Yvonne van Gennip en het ruimtevaartpak van Wubbo Okkels. Het publiek ziet daarnaast ook een originele Trabant, een model van een Trabant met een stukje Berlijnse Muur, Doe Maar-fanattributen, een originele Rubiks-kubus, een anti-aids-poster, maar ook een journaalitem over de Elfstedentocht met W.A. van Buren en vele fragmenten uit televisieprogramma’s en films.

Tentoonstelling voor jong en oud
De vormgeving met onder andere de bekende felle kleuren en ingerichte tienerkamer en een kamer met ‘foute’ objecten uit de jaren 80 plaatsen de jongeren van toen bijna letterlijk terug in de tijd. En al is de wereld niet meer hetzelfde sinds de jaren 80, de tentoonstelling laat zien dat we dit bepalende tijdperk ook niet helemaal achter ons hebben gelaten. De 80’s-feesten zijn onverminderd populair, popidool Justin Bieber heeft Michael Jackson als inspiratiebron, Loesje-posters worden verspreid via social media en in Mexico wordt weer een Muur opgebouwd.

Interactieve elementen
In deze tentoonstelling zijn diverse interactieve elementen aanwezig. Kinderen en hun ouders kunnen opdrachten volbrengen met bijvoorbeeld de bekende toren van Pisa uit Ron’s Honeymoonquiz, elpees en cassettebandjes met muziek beluisteren en een Achterwerk in de Kast-filmpje maken. Ook worden tijdens de looptijd van de tentoonstelling, waarin de zomervakantie valt, diverse kinderworkshops en flankerende activiteiten voor het hele gezin georganiseerd.