Vloggen voor 50-plussers bij Beeld en Geluid

9 januari 2017 Kijken, Leren, Luisteren0

Beeld en Geluid introduceert in dit nieuwe jaar het Zondagochtend College; een reeks lezingen over een breed scala aan onderwerpen. Zondag 15 januari vindt de eerste activiteit plaats met het college Vloggen voor 50-plussers, gegeven door Joost Timp (zoon van televisie-iconen Leen Timp en Mies Bouwman).

Vloggen is hot. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig zijn of haar eigen leven in beeld brengt en online publiceert op YouTube. In het eerste Zondagochtend College bij Beeld en Geluid laat eerst Bas Agterberg, mediahistoricus, zien dat het in beeld brengen van je eigen leven helemaal niet zo nieuw is. Amateurfilmers maakten al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw homevideo’s en ook een filmer als Ed van der Elsken liet veel van zichzelf zien in zijn films. Het delen van het materiaal is door de technische ontwikkelingen wel heel anders, veel makkelijker, geworden.
Joost Timp stelt in dit Zondagochtend College dat juist ouderen zouden moeten gaan vloggen. Vijftigplussers zijn immers degenen met de levenservaring en de goede verhalen. Timp, zelf 58 jaar, werkte jarenlang bij de televisie, onder andere als uitvoerend producent bij Endemol. Hij schreef het boek Vloggen voor 50-plussers en geeft cursussen. Tijdens het Zondagochtend College maakt hij duidelijk hoe je via het vloggen je kennis door kan geven. Daarnaast geeft hij praktische tips en legt hij uit hoe je deze filmpjes succesvol maakt.

Bestel het boek ‘Vloggen voor 50-plussers!’

Zondagochtend Colleges in 2017
Het college Vloggen voor 50-plussers is de eerste in de reeks Zondagochtend Colleges bij Beeld en Geluid. Iedere eerste zondag van de maand programmeert het instituut een college over een specifiek onderwerp. Dat kan gaan over een bepaalde collectie, zoals het amateurfilmarchief of het werk van makers als Van Kooten en De Bie. Maar het kan ook aanhaken bij de actualiteit of de tentoonstelling die in Beeld en Geluid te zien is, zoals nu Let’s YouTube, de tentoonstelling die de impact van YouTube op ons dagelijks leven toont. Vlogs zijn een van de vele vormen van video-content die op YouTube te zien zijn.

De colleges starten om 10.30 uur en duren gemiddeld anderhalf uur. Een bezoek aan de Experience of de tentoonstelling is niet inbegrepen. Kaarten voor het Zondagochtend College kosten € 7,50 en zijn hier te reserveren.

Het Zondagochtend College combineren met een bezoek aan de Experience en de Let’s YouTube-tentoonstelling kan voor een totaalbedrag van € 16,-. De bezoeker kan dan ook een eerste vlog of YouTube-filmpje maken in de Let’s YouTube Bootcamp.

 

Zondag 15 januari

Zondagochtend College: Vloggen voor 50-plussers, met Joost Timp en Bas Agterberg

Zondag 5 februari

Zondagochtend College: Ed van der Elsken

Zondag 5 maart

Zondagochtend College: Hanso Idzerda College

Zondag 2 april

Zondagochtend College: de Westerbork-film: genomineerd voor UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed.

Zondag 7 mei

Zondagochtend College: Het Nationaal Songfestival: Hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse voorrondes.