De mens en haar technologie volgen een voorspelbaar evolutionair patroon

Lezen, Nieuws0

technologieIn 2011 heeft Christian Kromme een vrij unieke vinding gedaan. Tijdens de intensieve zoektocht naar een geneeswijze voor zijn terminaal zieke dochter, heeft hij zeven parallelle golfpatronen ontdekt in de ontwikkeling van levende cellen versus de ontwikkeling van mensen. Mensen en hun technologie volgen namelijk dezelfde ontwikkelpatronen als levende cellen en biologie. Deze zeven golfpatronen vormen als het ware een blauwdruk voor disruptieve technologische trends die we vandaag de dag om ons heen zien. De door Kromme ontdekte patronen zijn zelfs in staat om toekomstige golven van verandering te voorspellen. Dit geeft leiders, beleidsmakers en ondernemers meer zekerheid naar de toekomst toe en daarmee een solide basis bij de vorming van langetermijnvisies en strategieën. De theorie van Christian Kromme staat nauwgezet omschreven in het boek ‘Humanification – Go Digital, Stay Human‘, dat afgelopen maand gelanceerd werd.

De wereld waarin we leven verandert in een exponentieel tempo. In het huidige tempo van verandering gaan we de komende vijf tot tien jaar meer technologische doorbraken zien dan in de afgelopen honderd jaar bij elkaar. Met andere woorden: er komt een vloedgolf van technologische innovaties op ons af. Veel organisaties zien deze golf als een bedreiging en zijn bang, maar er zijn ook organisaties die deze golf juist zien als een kans. Disruptieve organisaties als Spotify, Amazon en Tesla denken als surfers. Ze weten precies waar en wanneer ze op de golf moeten springen om de kracht van de golf optimaal te benutten, om zo traditionele organisaties kilometers ver achter zich te laten.

HumanificationTwee weken geleden verscheen het boek ‘Humanification – Go Digital, Stay Human‘, waarin Kromme zijn ontdekte golfpatronen beschrijft. In het boek daagt Kromme organisaties uit om te denken als surfers en helpt daarmee om disruptieve dreigingen te veranderen in disruptieve kansen. Voordat het boek überhaupt geschreven was, waren er wereldwijd al duizenden exemplaren verkocht. Het boek verklaart namelijk waarom sommige innovatieve producten en diensten opstijgen en anderen niet. Het boek Humanification is als het ware een blauwdruk die leiders, beleidsmakers en ondernemers kunnen gebruiken om te bepalen of de timing voor hun innovatieve idee of businessmodel goed is. Banen voor miljoenen mensen zijn afhankelijk van slimme organisaties die komen met nieuwe ideeën en producten. Elk jaar worden er miljarden geïnvesteerd in innovatie en een groot deel daarvan wordt helaas verspild. In staat zijn om te voorspellen of de tijd rijp is voor een nieuw product of businessmodel, kan veel energie en geld besparen en tegelijk het innovatieproces aanzienlijk versnellen.

Hoewel technologie een complex gebied is om te voorspellen, zijn de investeerders in Silicon Valley al aan het kijken hoe ze de Humanification-blauwdruk kunnen gebruiken om het volgende ‘Unicorn-bedrijf’ te vinden. Met het golfpatroon heeft Kromme het DNA achter veel technologische innovaties ontdekt. En ook als slechts enkele van Kromme’s toekomstvoorspellingen uitkomen, dan staan we aan de vooravond van radicale veranderingen die diepe impact zullen hebben op de manier waarop we leren, werken en leven. Disruptieve ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en robotisering gaan ons helpen om de grote en complexe problemen op te lossen waar we als mensheid nu mee te maken hebben. En dit alles gebeurt vele malen sneller dan we momenteel voor mogelijk houden.

Het boek Humanification geeft een inkijkje hoe de wereld op biologisch, technologisch en mensheidniveau werkt en hoe dit past binnen de huidige ontwikkeling in onze samenleving. Het boek stelt je in staat om het grotere plaatje achter technologische en maatschappelijke ontwikkelingen te zien en plaatst daarmee de laatste trends in een logisch perspectief. Na het lezen van dit boek begrijp je het patroon achter innovatie en ben je zelf in staat om trends binnen je eigen sector of branche te spotten en op waarde in te schatten. Waarschuwing: Humanification verandert de manier waarop je naar de mensheid en technologie kijkt, voor altijd!