Notebook kopen, waar moet je op letten?

0
187

Een notebook is een mooie naam voor een laptop. De portable computer is een veelgebruikt apparaat in allerlei gelegenheden. Vele bedrijven kunnen niet werken zonder laptops. Het voordeel is dat je jouw werk overal mee naar toe kunt nemen en dus niet afhankelijk bent van een werkplek. Ook worden laptops massaal gebruikt door studenten. Notities maken in een schriftje is al niet meer van deze tijd. Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een notebook? Een notebook kopen is ook niet eenvoudig, maar dankzij deze onderstaande uitleg kun je snel gaan zoeken.

Scherm

Het scherm van een laptop is net als de gehele laptop meestal klein en compact. Qua grootte kan het erg verschillen en zelfs de kleinste verschillen in afmetingen maken door die grootte juist het verschil in een keuze. De afmeting van een laptopscherm wordt uitgedrukt in inches beelddiagonaal. Een kleiner scherm is overduidelijk meer praktisch, maar vaak niet beter. Een kleiner scherm maakt de laptop lichter. Bij veel gebruik onderweg is een kleiner scherm daarom ideaal. Met een klein scherm zul je meer moeite hebben met het navigeren en gebruiken van programma’s. Ook de houding voor een kleiner scherm is niet altijd ideaal. 

Resolutie

Als je enigzins hebt gekozen welke grootte het scherm moet hebben, is de volgende stap het kijken naar de resolutie. Logischerwijs geeft een hogere resolutie een beter beeld kwaliteit. Welke beeld kwaliteit heb je nodig om je werk te kunnen doen? Resolutie wordt uitgedrukt in de hoeveelheid pixels in lengte maal breedte. Dit heeft ook weer een aparte naam gekregen. HD ready (1280×720), HD+ (1600×900), Full HD (1920×1080), 4K (3840×2160). Het nadeel aan een hogere resolutie is dat het stroomverbruik ook hoger wordt. Dit moet dan weer gecompenseerd worden met een goede batterij.

Accu

Een veelgehoord probleem bij een notebook is de accuduur. Zeker als we veel onderweg zijn maken we liever gebruik van een laptop met een goede accu. Gebruik je de laptop toch veel op bureau’s met stroom? Dan heeft een hele sterke accu waarschijnlijk niet je hoogste prioriteit. Een fabrikant mag een schatting geven van de accuduur, maar in de werkelijkheid komt dit veel lager uit. Dat heeft te maken met de verschillende dingen die jij doet op de laptop. Een tip is om verschillende klantreviews te lezen om een beter beeld te krijgen.