Waar moet je op letten bij het afsluiten van zakelijke energie?

0
1158

Het afsluiten van zakelijke energie is niet moeilijk, mits je een beetje weet waar je op moet letten. Er zijn heel wat websites die je meer vertellen over het afsluiten van zakelijke stroom, om je vervolgens direct een aanbod te willen doen voor een energiecontract. Ook al ben je misschien uiteindelijk op zoek naar zakelijke energie; het is met dit soort onderwerpen vaak wel zo prettig om je niet opgejaagd te voelen. Daarom lees je hieronder meer over waar je op moet letten wanneer je een zakelijk energiecontract af moet sluiten zonder dat je ook daadwerkelijk direct een contract af gaat sluiten. Puur informatief dus. Lees je mee?

Kies je voor een vast tarief of een flexibel tarief?

Waar men eerder vaak standaard voor een zakelijk energiecontract ging met een vast tarief zijn er tegenwoordig steeds meer ondernemers die voor een flexibel tarief gaan. Flexibele energiecontracten passen helemaal bij deze tijd wanneer je de nodige tijd over hebt om je te verdiepen in diverse tarieven per dag. Bij een flexibel energiecontract weet je namelijk altijd 24 uur van tevoren wat de energieprijzen van de volgende dag per uur gaan zijn. Op basis van die informatie kun je besluiten wanneer je wat gaat verbruiken: zo is het verstandig om een grote machine te laten draaien op een moment dat de energieprijs laag is. Bij een energiecontract met een vast tarief ligt je tarief vast en hoef je niet iedere dag om te kijken naar dergelijke momenten. Aan beide soorten tarieven zitten nadelen en voordelen – nog steeds kiest het grootste deel van de ondernemers voor een vast tarief om geen extra tijd kwijt te zijn aan het uitzoeken naar het beste moment om energie af te nemen.

Let op de opzegtermijn en de einddatum

Waar je nog meer goed op moet letten bij het kiezen van een zakelijk energiecontract is de opzegtermijn en de einddatum van dat contract. Hiermee kun je namelijk ontzettend veel geld besparen. Ieder energiecontract beschikt over een opzegtermijn. Dat is een periode waarin je je energiecontract op moet zeggen om over te kunnen stappen naar een ander, goedkoper alternatief. Het ene energiebedrijf houdt een opzegtermijn aan van 30 dagen, terwijl het andere bedrijf kiest voor een termijn van zes maanden. Het is belangrijk om deze periode inclusief de einddatum vooraf al op te schrijven, omdat je anders te maken kunt krijgen met een opzegboete. Dat is het bedrag dat je moet betalen voor de resterende energie wanneer je je contract te vroeg opzegt. Daarnaast is de einddatum belangrijk, omdat je ook weer niet te laat wilt zijn. Vergeet je je contract op te zeggen dan mag je zakelijke energiecontract stilzwijgend worden verlengd, wat helaas vaak gebeurt tegen hoge verlengingstarieven.

Groene energie of grijze energie voor je bedrijf

Tot slot heb je nog een interessante keuze te maken als ondernemer: kies je namelijk voor de traditionele grijze stroom of ga je voor duurzame groene energie? Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op de agenda van de Nederlandse overheid. De overheid stimuleert bedrijven in ons land dan ook om groener te ondernemen. Bedrijven die dit doen kunnen op steun rekenen vanuit de overheid in de vorm van vergoedingen en subsidies. Natuurlijk is het voor jezelf als ondernemer ook altijd gunstig om verantwoord(er) te werken. Wist je bijvoorbeeld dat klanten eerder kiezen voor een bedrijf dat zichtbaar duurzaam werkt dan voor een bedrijf dat dit niet doet? Ook in het geval van groene energie kun je flink besparen op je zakelijke energiecontract. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker en je weet binnen no time wat de beste deal is. Op Minder.nl vind je zo’n handige energievergelijker waar je je jaarverbruik en eventuele wensen in kunt vullen voor een uitgebreid aanbod met scherpe tarieven.