Wat is VvE Amsterdam?

0
1139

Ik ben van mening dat we nooit te oud zijn om iets nieuws te leren. Zeker niet sinds we het internet tot onze beschikking hebben. Door simpelweg een vraag of een onderwerp te Googlen kun je al weer wat wijzer worden. Uiteraard moet je wel goed kijken welke bron je raadpleegt. Niet alles wat op het internet staat is immers altijd 100% waar. Maar nu dwaal ik een beetje af. Met deze intelligente lockdown komt iedereen op zo’n punt dat de verveling toeslaat. Dat is heel begrijpelijk. Ik ben daardoor van alles en nog wat gaan doen. Van kruiswoordpuzzels tot aan nieuwe spelletjes spelen. Op een gegeven moment kwam ik een term tegen die ik nog niet eerder had gezien: “VvE” en ook “VvE Amsterdam”. Ik had geen idee waarvoor dit stond. Daarom staat de volgende vraag centraal in mijn blog: wat is VvE Amsterdam?

Een specifieke vereniging

Laten we beginnen met het VvE-gedeelte. Na wat Googlen kwam ik erachter dat VvE een afkorting is voor “Vereniging van Eigenaren”. Dat is niet een vereniging waar alle eigenaren lid van kunnen worden. Nee, het is een zeer specifieke vereniging. Het omvat namelijk alle woningeigenaren die met elkaar in hetzelfde pand wonen. Denk bijvoorbeeld aan een flatgebouw in Amsterdam. Alle eigenaren van een appartement in dat gebouw vormen samen de Vereniging van Eigenaren, ofwel VvE. Waar slaat dan VvE Amsterdam op? Met VvE Amsterdam wordt dus eigenlijk een Vereniging van Eigenaren in Amsterdam bedoeld die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beheer. Het doel van een VvE is om te zorgen dat al dit soort ruimten en elementen goed onderhouden worden: van de lobby tot aan de voorgevel.

Het VvE Beheer in Amsterdam

Eenmaal lid van een VvE moet je dus bepaalde reglementen volgen en een bijdrage leveren. Dat geld wordt namelijk ingezet voor reparaties, onderhoud en dergelijke. Een VvE bepaalt daarnaast ook eventuele regels die gelden binnen het pand. Zo kan het een regel zijn dat er geen fiets in de lobby mag staan. Het beheer waar zo’n vereniging verantwoordelijk is, is stiekem niet niks. Er zijn namelijk zelfs wetten waar een VvE aan moet voldoen. Hierdoor kan het nogal vermoeiend zijn om deel uit te maken ervan. Gelukkig is er een alternatief voor het VvE Beheer.

Externe beheerder

Tijdens mijn “deep dive” naar alles wat met VvE Amsterdam te maken heeft, kwam ik ook dit interessante weetje tegen. Er zijn deskundige partijen die zichzelf aanbieden als onafhankelijke, externe beheerder. Deze VvE Beheerder Amsterdam neemt dan alle taken op zich en communiceert direct met het bestuur. Zo blijft de VvE in controle van het beheer, maar zonder alle lastige aspecten ervan. Als je aan mij vraagt, klinkt dat als een win-win!