Wat is een lekbak?

0
1492

In deze blog ga ik uitleggen wat lekbakken zijn, waar ze voor gebruikt worden en waar je als ondernemer op moet letten.

De lekbak

Lekbakken zijn, zoals de naam al zegt, bakken die vloeistoffen of andere stoffen opvangen, Meestal worden ze gebruikt als er schadelijke stoffen uit vaten kunnen lekken. Het is namelijk verplicht om lekbakken te gebruiken als je onderneming schadelijke stoffen gebruikt. De bakken staan onder de voorwerpen waar de vloeistoffen in zitten en zorgen er zodoende voor dat er geen schadelijke stoffen op de bedrijfsvloer komen. Deze voorwerpen zijn meestal vaten of blikken. Dit voorkomt dat de vloer verontreinigd raakt en voorkomt dat de schadelijke stoffen in de bodem kunnen komen.

Welke lekbak?

Bij jet kiezen van lekbakken is het belangrijk om een aantal criteria in de gaten te houden. Allereerst is het belangrijk om te kijken of het materiaal van de lekbak bestendig is tegen de vloeistof die in de lekbak gaat lekken. Daarnaast is het belangrijk dat de lekbak groot genoeg is dat de volledige inhoud van de vaten opgevangen kan worden. Als het vat namelijk beschadigd is en zodoende de gehele inhoud eruit stroomt, moet deze volledige hoeveelheid opgevangen worden door de lekbak. Is de lekbak namelijk te klein, dan komt er alsnog vloeistof op de vloer of in de bodem en kan deze verontreinigd raken. Daarnaast is het belangrijk dat de lekbak stevig genoeg is dat de bak opgetild kan worden wanneer deze gevuld is met de vloeistof. Ook is het belangrijk om rekening te houden in wat voor ruimte de lekbak gebruikt gaat worden, of deze mogelijk verplaatst wordt en of ze bijvoorbeeld stapelbaar moeten zijn.

Bekende sectoren waarin lekbakken worden gebruikt zijn vooral de horeca en de bedrijven die met chemicaliën werken. Zo gebruikt de horeca lekbakken om gebruikte glazen in op te bergen voordat ze gewassen worden. Dit is nodig omdat het resterende drinken anders overal zou lekken. Bij bedrijven die met chemicaliën werken worden er strikte regels gehanteerd met betrekking tot lekbakken. Deze regels zijn te onderscheiden in algemene en specifieke regels. Algemene regels hebben bijvoorbeeld betrekking op de grootte van de lekbak. Zo moet de lekbak een inhoudt hebben die overeenkomst met 110% van de inhoudt van het vat waaruit de vloeistof kan lekken. Specifieke regels hebben betrekking op een specifiek soort vloeistof dat door de lekbak opgevangen moet worden. Zo zijn er regels voor de agrarische sector als er vloeibare kunstmeststoffen worden opgeslagen.